人大国发院“理论与政策”研讨会(第63期)
(国家发展与战略研究院发布于:2021-05-08 11:43:55)

Special Economic Zones and Crime:

The Dark Side of Economic Growth

主    讲:孙伟增(中央财经大学经济学院)

主    持:刘瑞明(中国人民大学国家发展与战略研究院)

时    间:2021年5月12日(周三)14:00-15:30

地    点:中国人民大学崇德西楼(原科研楼A座)815会议室

摘要:This paper exploits a unique hand-collected dataset on legal cases and special economic zones (SEZs) in China to examine the impact of SEZs on local rates of different types of legal cases. Exploiting the establishment of SEZs in China as a quasi-natural experiment, we document that the establishment of SEZs boosts local rates of criminal cases and administrative cases while reduces local rate of economic cases. We also show that SEZs have significant impact on potential determinants of crime, such as labor market conditions, public goods investment and migration. We highlight the role of migration rate in contributing the positive impact of SEZs on crime. The results highlight the previously ignored unintended social consequences of place-based programs.

主讲人简介:孙伟增,中央财经大学经济学院副教授、硕士生导师,中国房地产中青年学者30人论坛成员,上海交通大学住房与城乡建设研究中心特约研究员。研究领域包括城市经济学、区域经济学、房地产经济学等。在Journal of Urban Economics、Regional Science and Urban Economics、Journal of Regional Science、《中国社会科学》、《经济研究》、《管理世界》、《经济学季刊》等国内外知名期刊发表论文40余篇。主持国家自然科学基金青年科学基金项目、中央财经大学标志性科研成果培育项目。获得第五届洪银兴经济学奖(青年)、中央财经大学涌金教师学术奖、世界华人不动产学会年会最佳论文奖、亚洲房地产学会年会最佳论文奖等学术荣誉和奖励。

中国人民大学国家发展与战略研究院